Kovanda: Pivo bude luxus a tradiční české knajpy skončí. Přes stovku nepůjdeme, míní Slunečko

Součástí konsolidačního balíčku vlády je i zvýšení DPH u točeného piva.

Co na to vaše peněženka 20.5.2024

Pivo v hospodě bude luxusní záležitost, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáše Slunečka ale půllitr točeného víc než 100 korun – jako například ve fan zónách na hokejovém mistrovství světa – běžně stát nebude.

„Najeli jsme na trend. Pivo v hospodě bude luxus,“ předpověděl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle něj se ještě více rozevřou nůžky mezi pivem v plechovce či lahvi a pivem točeným. „Už prostě nepůjdeme za pivem do hospody, kde je v ceně zahrnutá například obsluha číšníka a nájemné,“ sdělil Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Za vyšší cenou chmelového nápoje prý stojí více faktorů, například inflace, vyšší daň nebo také zdražení energií. „Hospody mohou v určité míře zkoušet, co zákazník dovolí. Ve městech často pozorujeme horentní ceny – třeba v Praze nad 100 korun za půllitr. Myslím, že se už hodně čaruje i s marží,“ uvedl Kovanda.

Ve fan zóně na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě lidé zaplatí za půl litru dvanáctistupňového piva 110 korun. „Češi samozřejmě vnímají, že pivo je dramaticky dražší, než byli zvyklí po dlouhé generace. Cizincům ale taková cena přijde normální, takže možná v tomto ohledu jen doháníme Západ,“ sdělil Kovanda.

Konec levných hospod?

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáše Slunečka pivo v nejbližší budoucnosti přes 100 korun stát nebude. „Neobávám se, že bychom se s průměrem dostávali na takovéto horentní ceny. Když mluvíme o mistrovství světa, tam je to, myslím, adekvátní pro podobnou událost,“ popsal Slunečko.

Tradičním českým knajpám a vyhlášeným levným podnikům, kde se scházejí lidé, kteří mají hluboko do kapsy, nepředpovídá Kovanda příliš zářnou budoucnost. „Česká knajpa z velké části končí. Samozřejmě zůstanou vyhlášené podniky, které si své zákazníky najdou vždy, ale dát si pivo v nějaké tradiční hospodě bude luxusnější záležitost. Už si zkrátka budeme více rozmýšlet, zda tam zajít a zda nekonzumovat třeba doma,“ sdělil ekonom. S tím souhlasil i Slunečko. „Doufám ale, že ten zánik nebude tak rychlý a některé tradiční knajpy přežijí,“ dodal.

Tagy: